Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că exerciţiul demonstrativ de Poliţie Aeriană Întărită, care urma să aibă loc, joi, în bazele militare de la Mihail Kogalniceanu şi Feteşti, a fost anulat după cele două catastrofe aeriene din judeţul Constanţa, în urma cărora au murit pilotul avionului MiG-21 LanceR și cei șapte militari care au plecat cu elicopterul în misiunea de salvare.
“Ca urmare a celor două catastrofe aeriene ce au avut loc în seara zilei de miercuri, 2 martie, activitatea prevăzută a se desfăşura joi, 3 martie, în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu şi Feteşti, constând în exerciţiul demonstrativ privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, a fost anulată”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale, joi dimineaţa.
Activitatea fusese programată iniţial pentru data de 1 martie, dar a fost amânată pentru 3 martie din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Evenimentul cuprindea vizita, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a şefilor Forţelor Aeriene din Germania, Italia şi România şi un exerciţiu demonstrativ privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită.
În data de 2 martie, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în jurul orei 20.21 spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare. Acesta a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.
Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiţi decedaţi în zona localităţii Gura Dobrogei. În catastrofa aviatică şi-au pierdut viaţa şapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicaţi iniţial, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.
Pilotul aeronavei MiG 21 LanceR a fost găsit decedat, ulterior.